Ny styreleder: Sunnmøring med hjerte for idrett og fotball

Postet av Ketil Lindseth den 16. Apr 2021


Navn: Solveig Midtbust Fossnes

Alder: 38

Sivilstand: Gift med Lasse, tre barn (Marie (16), Astrid (10) og Ferdinand (8))

Verv i klubben: Nyvalgt styreleder

Favorittklubb (utenom Frisk Asker): jeg er ikke en «fanatisk fan» (slik som intervjueren), men i mine fotballaktive dager var favorittlaget Manchester United

Verdens beste fotballspiller: Megan Rapinoe (hvis du må google det → shame on you 😉) 

Verdens beste trener: Åj – det var vanskelig (tenkepause). Alex Ferguson.

Nummer 1 Ambisjon for vervet/stillingen: Å skape foreldreengasjement i klubben samt gode rammer for at barn og unge kan utvikle seg

 

De som kjenner henne sier hun er målrettet, har stor arbeidskapasitet og aldri gir seg før hun får det til. En ekte Sunnmøring, med andre ord? Hun har mottoet; "det blir ikke noe uten at man gjør noe selv sammen med andre". Det lover etter undertegnedes mening godt for alle medlemmer og aktive i Frisk Asker Fotball. Vi har tatt en prat med Solveig Mitdbust Fossnes, nyvalgt styreleder i Frisk Asker Fotball.   


Gratulere med vervet som ny styreleder, Solveig. Det mest naturlige å starte og spørre deg om nå er vel: hvorfor tok du dette vervet? Er det ikke «bare» mye slit, masse kritikk og lange kvelder?

 Haha…jo, det er mye arbeid. Men, det er veldig gøy også. 

Å jobbe med barn og unge er kjempespennende og meningsfylt. Det engasjerer meg. 

Samtidig synes jeg det er riktig at når man har meninger om hvordan ting burde vært, så må man også stille opp når man blir spurt om å gjøre en innsats. 

Og det å få lede en så spennende klubb som Frisk Asker fotball.  Det blir nok både utfordrende og veldig morsomt. 

Jeg må legge til at jeg er veldig fornøyd med det styret jeg har fått sammen med meg. Flinke folk og arbeidsomme mennesker. Det liker jeg. Jeg liker at folk tar et tak når de blir spurt om det.

 

Du er jo fra Stordal på Sunnmøre, ordentlig Sunnmøring, altså. Dere er jo kjent for at «å stå opp om morran», for å si det sånn. Er dette med arbeidsinnsats viktig for deg, også i en klubb som drives av frivillige? 

 (Solveig smiler godt, det gjør hun ofte, red anm.).

Jeg tror det er viktig å påpeke at med den flotte stadion som settes opp ved hjelp av Aker og kommunen, så kommer det mange spennende muligheter. Muligheter vi ikke har hatt tidligere. 

Vi får mer banetid og det kommer et klubbhus. 

Samtidig kommer det også et mye større ansvar, som klubben og medlemmene må håndtere. Ikke minst knyttet til dette med egen drift, noe vi ikke har måttet håndtere tidligere fordi kommunen har tatt hånd om Risenga. 

Vi har ikke ansatte som kan gjøre alle jobbene, derfor må det til mye mer dugnadsinnsats; det må foreldrene være forberedt på. 

Du kan si at jeg nok er vant til at det at det kreves mer dugnad på Sunnmøre enn her i Frisk Asker, men det skal vi få til – sammen. 

 

Hva slags fotballbakgrunn har du selv?

Du, jeg har først og fremst vært ganske allsidig. 

Jeg har gått på langrenn, spilt volleyball og spilte fotball fra jeg var 6 år fram til jeg var 16 år. 

Jeg kommer fra ei lita bygd, og vi spilte 7er fram til jeg var 16 år. Da vi ble 16, måtte jeg kjøre 45 minutter for å få trent med det nye sammenslåtte laget, etter et års tid så ble dette litt for langt. Samt at å gå fra 7’er spill til 11’er spill ble en veldig stor overgang. Så da sluttet jeg. 

 Kilder sier til meg at du var en ganske habil volleyballspiller, stemmer det?

 Jeg var ikke så verst, jeg spilte i 1.divisjon mens jeg studerte på NTNU. 

Kombinasjonen studier og idrett var utrolig viktig for meg i den perioden og var en av grunnene til at jeg trivdes veldig godt i Trondheim. 

Jeg og en venninne prøvde oss også med et en måneders langt beachvolleyball-opphold i Rio de Janeiro med profesjonell trening. 

Vi endte med å dra tilbake til Rio året etter også, men da uten treningen… 

 Du har sagt til meg at fotballen er helt unik med tanke på integrering og få seg nye venner. Kan du utdype hva du mener med det?

 Ja, laget, det å spille med andre og være på trening. Vinne, tape, sammen, det gir så mye. 

Det som er ekstra flott her i Frisk Asker, som er annerledes enn der jeg vokste opp, er at man får trent og spilt sammen med jenter og gutter fra andre skoler enn den man går på. 

Min datter spiller på jenter 2010, de kommer fra fire forskjellige skoler. Nå trener de og spiller kamper sammen, og de synes noe av det beste er at de har fått venner ut over de som de går i klassen med. Det er også integrering. 

For mange kan det å ha et nettverk ut over den klassen man går i ha en enorm betydning. Vi som foreldre tenker kanskje ikke over det på den måte, og et er også forståelig. 

Det er lett å få et litt nostalgisk forhold til dette med klasselag, men det er helt åpenbart at det er en styrke å utvikle vennskap og samhold på tvers av skolene. 

Det ser vi helt klart og tydelig når vi spør barna fra eldre årskull som har ett lag, og ikke egne skolelag. 

 

Har du noen ambisjoner for det styret du nå er satt til å lede?

 Jeg ønsker å skape et engasjement blant foreldre og medlemmer. Et engasjement som gjør Frisk Arena og klubbhus til en møteplass og et samlingssted for ikke bare barn, men også for ungdom og voksne. 

Som Stig, tidligere styreleder sier, «Det finnes ingenting som er så trist som et låst klubbhus». Vi ønsker oss en kaffe, vi ønsker å kunne ta i bruk klubbhuset til sosiale hendelser for ungdommen og vi ønsker at dette skal bli en arena hvor barn, ungdom og voksne møtes etter skoletid og arbeidstid. 

Skal vi lykkes med disse ambisjonene, trenger vi voksne som kan være med å organisere denne aktiviteten. Og da er vi tilbake til mitt eget motto; det blir ikke noe uten at man gjør noe selv sammen med andre. 

 

Hva med fotballaktiviteten, hvor kommer den inn her?

 Godt spørsmål. Den må selvsagt ligge til grunn for alt det vi gjør.

 Det er fotballen vi her for å drive med. Skal vi  lykkes med å fylle den nye banen med aktivitet, må vi har barn og unge som spiller der hver dag, men vi må også ha trenere som er utdannet og skolert. 

Derfor jobber sportslig utvalg og de ansatte nå med en skoleringsopplegg, både med tanke på å utdanne nye unge trenere som kan brukes i klubben, men også med et opplegg som vi skal kunne tilby alle nye og gamle trenere i klubben. Det har jeg tro på.

 

Frisk Asker framstår jo som en veldig godt drevet klubb, men er det noe som du ser må fikses på umiddelbart?

 Jentefotballen. Vi har nå ingen lag over 12 år for jenter. Og det er nok jentelagene som er hardest rammet av Koroanaen. 

Vi må derfor sette i verk tiltak her ganske raskt, og det har jeg og styret prioritet på nå. 

Generelt ønsker styret å styrke både trenerressursene og kompetansen på jentesiden. Derfor vil det nok komme noen målrettede tiltak der framover. Så får vi håpe det virker. 

Har vi ressurser eller personer som kan ta en jobb på jentesiden, slik at vi får styrket denne, så tar gjerne kontakt med meg direkte. 

 

Bør Frisk Asker ha et A-lag?

 Ja, utvilsomt. Både på herresiden og damesiden må vi etter hvert få på plass det. Det er viktig å ha et A-lag, fordi ellers så har ikke juniorer noe å strekke seg etter og man blir tvunget til å velge seg en annen klubb alt for tidlig. 

Det svekker «hele» verdikjeden når man ikke har et tilbud til alle, tror jeg. 

 

Er det noe annet du vil si til klubbens medlemmer, før du «stuper» inn i et nytt møte?

 Jeg vil gjerne si at vi som styre, skal være åpne for innspill og råd, så ikke nøl med å ta kontakt. Det er ikke sikkert vi klarer å løse alle utfordringer, men si i fra om det er noe som bør tas tak i. 

I tillegg kan jeg si at styret kommer til å sette ned flere utvalg. Til disse utvalgene trenger vi medlemmer og engasjement for å få bygd klubben videre. 

Styret har vært tydelig på at man ønsker flere engasjerte medlemmer, og ett av tiltakene vil være å legge flere oppgaver bort fra styret, og ut i utvalgene. 

Så, får du spørsmål om å sitte i et slikt utvalg; tenk deg godt om før du sier nei, tenk at også din ressurs trengs for å holde aktiviteten i Frisk Asker oppe. 

 

Det er ingen tvil om at Frisk Asker fotball har fått seg en styreleder med et svært smittende og godt humør, mye energi, som er prestisjeløs og har et brennende engasjement for klubb og barn. Jeg må for egen del si at jeg gleder meg til å jobbe for og sammen med Solveig. Jeg har en mistanke om at hennes glød vil smitte over på både lag og medlemmer etter hvert.  


Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.