Islandsk målmaskin med ansvar for ungdomsfotballen

Postet av Frisk Fotball den 27. Nov 2024

Navn: Atli Heimisson

Fra: Island

Alder: 37 år

Sivilstatus: gift og 3 barn

Aktuell: Nyansatt ungdomsansvarlig i Frisk Fotball

Bakgrunn: Profesjonell fotballspiller og trener 

Favorittklubb: Ingen spesiell. Bare elsker å se fotballkamper og se etter nye ting og ideer

Tips til unge fotballspillere: Slapp av og nyt spillet. Ingenting er like morsomt som fotball. Men, man kan ikke legge inn en søknad å bli profesjonell fotballspiller. Man må gi det lille ekstra hele veien. 

Tips til foreldre: Støtt barna deres hele veien. Og husk, det er de som spiller fotball og ikke dere. :-)

 

På Frisk Arena har vi nå fått en nytt innslag på treningsfeltet. En mann med hockeysveis og caps og som ved første øyekast kunne tatt rollen som Thor i en Marvel-film. Men, det er ikke Thor (heldigvis), det er Islendingen Atli Heimisson. Klubbens nye ungdomssjef. Med sin høye røst og på urnorsk, leveres det beskjeder både til spillere og trenere. Atli ble som barn, bokstavelig talt avlet fram i hestestallen til sin far, hvor han daglig spilte fotball, og headhuntet til FC København av speidere som hadde sett han spille.  Det var i kongens by han startet sin fotballkarriere, på det prestisjefylte akademiet til Nordens største klubb. Der lærte han "at det er lov å feile i kamp, men at da må man gå videre og ikke «plage» seg selv med dette i 90 minutter." Du må være like sterk mentalt, som fysisk, om du skal lykkes som profesjonell fotballspiller. Senere flyttet han til Asker, og ble toppskårer i 1.divisjon for Asker fotball. Den Islandske målmaskinen har trent en rekke ungdomslag etter karrieren, med stor suksess. Han hadde flere trenertilbud, også i høyere divisjoner, før han takket ja til jobben hos oss. Det finnes ingen annen vei til høy aktivitet blant ungdommer, enn å lære de og bli glad i trening og fotballspillet, hevder Heimisson. Dette mener han Frisk Fotball har skjønt. Derfor valgte han Frisk Fotball framfor andre hardsatsende klubber.  

 

 

Velkommen til Frisk Fotball, Atli.

Takk

Først: Hva går jobben din ut på som ungdomsansvarlig? 

Det er en jobb, hvor jeg har ansvar for ungdomsfotballen på guttesiden. Det vil si at jeg har ansvar for å gjennomføre styrets vedtatte sportsplan og strategi. Til å kunne gjennomføre det, har Cecilie gitt meg ansvaret for det faglige og organisatoriske innholdet i treninger. Det betyr ikke at jeg skal gjøre alt selv, jeg har fått budsjett, trenerressurser som er i klubben i dag, og jeg er på utkikk etter mer kompetanse som kan styrke denne satsingen som nå er bygd opp. Jeg har ansvar for at kvaliteten er god nok både på økter og trenere, i henhold til de mål som er nedfelt i sportsplanen. Ha ansvar for at det utviklingsarbeidet vi gjør i Akademiet og på Akademi+, er godt og tilrettelagt, trygt og lærerikt. Rett og slett, organisere fotballaktivitet for alle gutter i klubben fra 13 år og oppover. I tillegg til at jeg skal bistå trenere og lag i overgangen til ungdomsfotballen. 

Det vil si at du har ansvar for trenerutnevnelser og treningsgrupper, det da? 

Det er Cecilie, som daglig leder, som har det formelle ansvaret for alle trenerutnevnelser og ansatte i klubben. Den myndigheten har hun fått delegert fra styret. Men, jeg har fått delegert den myndigheten fra henne. Det vil si at jeg har den, til hun ikke synes jeg skal ha den lenger (sagt med et smil). Når det gjelder modellen for treningsgrupper, så har klubben i år fått mange innspill og tilbakemeldinger fra foreldre og trenere om hvordan det har fungert, og ikke fungert i år. Vi har med bakgrunn i de erfaringene og innspillene, konkludert med at vi skal samle treningsgruppene for G12,G13,G14, G15 og G16, til neste år. Så har vi valgt å dele spillerne inn i grupper basert på det som i klubben kalles Pentagon-modellen. Der ser vi spillerne ut fra fysisk modenhet, hvor langt ferdighetsmessig de har kommet med ball, hvor kvikke de er i hode og beina, og hvor treningsmotiverte de er. Dette gir en bedre mulighet til å se alle, og det gir en mye bedre arena for at alle får utviklet seg på sitt nivå, og i sitt tempo. 

Slik du beskriver dette, er det fristende å spørre om den nye ungdomsorganiseringen er i henhold til NFFs regler?

Ja. Vi har brukt tid på å utrede og kvalitetssikre denne beslutningen om organisering. Jeg kan også si det, at jeg er imponert over de som jobber her på klubbhuset. Man har personer med ulik erfaring og personlighet, og man er mye mer nøye her med å ha et godt grunnlag for beslutninger, enn i noen annen klubb jeg har vært før.

Kan du utdype den påstanden?  

En av grunnene til at jeg valgt å begynne i Frisk Fotball, og ikke i andre klubber som jeg hadde tilbud om, er at man har en så tydelig filosofi og en så tydelig ansvarsdelegering. Styret har delegert ansvaret for de fotballfaglige beslutningene til administrasjonen. Vi arbeider ut fra styrets vedtatte sportsplan og mål. Det gjør det mye bedre for oss som trenere å kunne jobbe langsiktig. Da får man bedre resultater, fordi man som trener kan jobbe med fotballfaget og aktiviteten.  

Hvorfor tror du det? 

Det er jo bare å se på klubben her. Hvor mange ungdomsspillere og lag hadde man her for tre år siden? Så vidt jeg vet, var det vel kun ett juniorlag, og ett gutter 15-lag, og et 20-talls aktive spillere. De siste to ukene har det vært på ungdomssiden, 100 gutter på øktene, og 30 jenter. Det er rett og slett imponerende hva man har fått til i denne klubben på så kort tid. Her må man ha jobbet døgnet rundt, både ansatte og frivillige. Det gjør også at det er gøy å komme hit, fordi man satser og lar fotballfaget være i sentrum for alt man gjør. Da blir det letter for ungdommene å være aktiv lenger, fordi man er bedre rustet til å konkurrere. 

Mener du at mer konkurranse vil gi flere aktive ungdomsspillere? Er det ikke motsatt?

Jeg mener at det er viktig å forberede både foreldrene og barna på at når man blir 13 år, så blir det konkurranse plasser på laget og å vinne kamper. Denne dynamikken oppstår av seg selv, fordi tabeller og kamp om opprykk og nedrykk fører til at klubbene vi møter i serien, satser hardt. Da møter man lag og spillere som er raskere, bedre fysisk trent, bedre taktisk skolert. Det blir langt tøffere dueller mellom spillerne, og mye av det som mange har kjent vært en lek, forsvinner til fordel for krav til mer trening og tøffere kamp om plassene på laget. Jeg vet med meg selv som trener, at når vi spiller førstedivisjonskamper på ungdomsnivå, så må jeg skjerpe meg. Fordi jeg vet at vi da møter trenere som er godt taktisk skolert og det øker kravet til meg, fordi jeg må ha oppdatert taktisk kunnskap og ikke minst må jeg evnen å trene riktig og systematisk med spillerne våre før kamp. 

Dette høres jo ikke ut som breddfotball, akkurat? 

Dette er ikke noe jeg eller andre i Frisk Fotball har bestemt, det er en konsekvens av det NFF har bestemt. Så, skal klubben ha en ungdomsavdeling, så må vi ha riktig nivå på: trening, hos trenerne våre og i kampgjennomføring.   Ellers vil vi ikke klare å beholde spillerne våre.  Og, da rakner ungdomslagene. Det har jeg sett andre steder. Men, her ser jeg at man tenker annerledes, og da får man resultater i form av flere aktive og at man er aktiv lengre. 

Jeg tror de fleste av oss i Norge, ser på Islendinger nesten som oss selv, som den litt arbeidsomme lillebroren, kanskje? Derfor er det kanskje interessant å og se på overgangen til ungdomsfotball på Island, sammenlignet med her? 

Det jeg har sett og erfart i andre klubber jeg har vært i, er at dette kan være et sjokk for både foreldre og barn. Og, det forstår jeg. I Island så er ikke dette et «sjokk», fordi deling av treningsgrupper ut fra fysisk modenhet og motivasjon, skjer fra 8 år, og barna tenker ikke så mye over hvilken gruppe de er i, eller på hvilket lag de spiller. På Island er vi kanskje litt mer opptatt av barnets egen motivasjon og vilje, enn våre drømmer og ønsker som foreldre, kanskje? Jeg argumenterer ikke for den islandske modellen, og den skal vi ikke innføre her i Frisk Fotball, bare for å understreke det. Og, jeg ser det norske systemet har veldig mye bra for seg. Men, jeg har reflektert over, og tror at her i Norge blir det en ekstra stor overgang når du går inn i ungdomsfotballen for både foreldre og barn. Dette er nok fordi man ikke kanskje evner, uten at man har spilt eller vært trener selv, å se hvor stor endring det faktisk er mellom barnefotballen og ungdomsfotballen her til lands. For den endringen er veldig stor. Mange barn har nok ikke lyst til å trene som mye som det kreves for å spille sammen de samme kameratene som de spilte med året før eller for to år siden. Noen har ambisjoner om å bli en god spiller i førstedivisjon, andre har ikke det. Noen henger ikke med fordi man har trent på de feil tingene. Dette kan skyldes at man har hatt for dårlige trenere i barnefotballen, eller man har trent for lite eller tatt i for lite på trening. For de dette gjelder, oppstår det da ekstra store utfordringer når man trer inn i ungdomsfotballen, fordi det er færre som er aktive, og de som fortsetter å være aktive, stiller større krav til de man er på lag med. Dette er naturlig, fordi de fleste av oss synes ikke det er gøy å verken tape eller rykke ned. Det er trist for den det gjelder, men, denne dynamikken er lik, enten man er i Frisk eller i andre klubber i Norge. Derfor tror jeg vi også må hjelpe barna med å være forberedt til den dagen de går inn i ungdomsfotballen, gjennom at vi passer på at de trener nok og riktig. Da vil de i større grad kunne mestre de kravene som kommer som følge av konkurransen. I tillegg ønsker vi i Frisk Fotball at vi skal ha et konkurransetilbud både fordi som vil mye med fotballen, og de som vil litt mindre. 

Det høres fryktelig ambisiøst ut. Tror du at dere får til dette? 

Det er krevende og over tid, når ungdommene etter hvert får et veldig ulikt ambisjonsnivå, å holde årskullene samlet. Det håper jeg både foreldre og ungdommene ser, og at vi som jobber her forsøker så godt vi kan, men at vi ikke alltid klarer å forene alle ønsker. Det vi kan garantere, er at alle skal få tilbud om en spennende og utfordrende treningshverdag, uavhengig av hvilket nivå man er på, eller hvem man trener med. 

Du har ledet treningene for ungdommene i to uker nå. Hva har overrasket deg mest positivt og mest negativt? 

Bare for å si det med en gang, det er ingen ting i denne klubben som så langt har overrasket meg negativt. Jeg har kanskje brukt litt mer tid på å snakke med foreldre enn jeg har gjort i andre klubber. Men, la meg legge til, det er greit. Jeg forstår at det vi nå gjør er helt nytt i denne klubben. Og, da må man forankre og forklarer hvorfor man gjør det man gjør. 

Enig i at det ikke var negativt, det var en refleksjon rundt klubbkultur, kanskje? Men, hva er mest positivt? Det vil vi jo gjerne høre. 

Det er utelukkende positivt, hver dag og gå på jobb her. Masse flotte og engasjerte trenere, tillitsvalgte og foreldre. Det koker energi ut fra klubbhuset når jeg kommer hit hver dag. Det elsker jeg. Det som har vært mest positivt, er at jeg har møtt så mange gode og treningsvilje ungdommer. Ungdommer som vil mye, og som vil lære. De vil trene mye, og de trives sammen, til tross for aldersforskjeller og ulikt ferdighetsnivå på mange. Jeg vil si at man har utviklet en svært god treningskultur i klubben. At det så å si er hundre prosent oppmøte på alle treninger for alle årskull de to første ukene etter omorganisering, det tar jeg som et godt tegn på at det vi har gjort, treffer noe. Det er også spillere som tar kontakt og vil prøve seg her i klubben, og da har vi klart å skape noe som vekker interesse utenfor eget nærområde. 

Når du har vært her i tre år, hvordan ser da klubben ut?

Nå spør du godt. Jeg tenker at da har vi fått implementert spillmodellen vår, som vi nå jobber med at alle ungdomslagene skal bruke i kamp. Det vil si at alle lag på alle aldersbestemte ungdomslag, har en så lik identitet som mulig, og at rollene på laget er ganske lik – vår Frisk Fotballmodell, med andre ord. De andre klubbene skal kunne si når de ser ett av våre lag, at dette ser vi er et Frisk Fotball-lag. Vi skal ha våre særegne kjennetegn i form av intensitet, formasjon og tempo i spillet.  Jeg håper vi har fått opp flere spillere til Strømsgodset. Jeg tenker at vi bør ha en ambisjon om å få tredoblet antall ungdommer i klubben, og at vi da har lag på alle årstrinn i ungdomsfotballen. Vi bør ha økt andelen spillere som fortsetter gjennom ungdomsårene etter at de er ferdig med barnefotballen. 

Det tror jeg får være nok etter to uker i jobben. Det er ambisiøse mål, men også realistiske mål, med det fantastiske utgangspunkt vi har i denne klubben.

 

Har du noen løfter du har lyst til å gi til klubben for neste sesong? 
 
Ikke noe annet enn at vi skal trene godt og hardt, og vi skal ha det veldig morsomt. Det lover jeg. 

Takk for at du har valgt oss, Atli og vi ser fram til å se deg i full acion på feltet gjennom vinteren. 

Takk selv. Takk for en flott velkomst. Jeg gleder meg voldsomt til å jobbe videre med de flott barna og ungdommene vi har i klubben. Takk til alle foreldre som gir meg og våre ansatte her nede den tilliten. 

 




Meld deg på, kom å trene med Strømsgodset i en uke

Postet av Frisk Fotball den 18. Jun 2024


Frisk Fotballs Leander Nordby Rørnes (til venstre) og Mathias Røise Warholm (til høyre) på hver sin side av Hans Svastuen (trener G14 Strømsgodset) i nasjonal serie i en kamp for Strømsgodset i sommer.


Frisk Fotball har et samarbeid med Strømsgodset Toppfotball. Målet fra klubbens side med dette, er å kunne gi våre spillere, som har en drøm om å en gang kunne spille i eliteserien, muligheten til å trene og utvikle seg som de beste i Norge. 

I tillegg får vi tilgangen på kompetansen Strømsgodset har, til å utvikle våre trenere og treningsmetoder, så vi skal bli enda bedre som klubb. Våre trenere hospiterer hos Strømsgodset, og våre spillere hospiterer hos Strømsgodset i nasjonal serie fra G13 og oppover. Det har gitt som en enorm merverdi som klubb. En stor takk til Strømsgodset for det gode samarbeidet. 

- vi er imponert over det som dere har fått til i Frisk Fotball, og de spillerne vi har hos oss holder et veldig godt nivå, og ikke minst; de har flotte holdninger til trening og sine lagkamerater, sier trener for Strømsgodsets G14 lag, Hans Svastuen (bildet).

- Det er ikke å legge skjul på at, dette er et ekstra spennende tilbud dere har fått til. Å få komme og trene og jobbe som en eliteseriespiller i en uke, er noe som vi ønsker å hjelpe til med. Frisk Fotball er jo blitt en mønsterklubb, og vi ønsker selvsagt å støtte opp om dette. Det er et viktig ansvar vi har som en toppklubb. 

- Vi Strømsgodset får også se hva som rører seg i Asker-fotballen, det er jo viktig for oss. Det er kort vei fra Drammen og til Asker, og det er naturlig for oss å bidra også her. Vi kan dele av kompetansen vår. Det er jo det vi ønsker. Om alle blir eliteseriespillere, er ikke så viktig . Det viktigste er at de får lære om hva som kreves for å spille på det høyeste nivået. sier Svastuen.  

For Frisk Fotball, er det viktig å ha et slikt tilbud, hvor barna og ungdommene får "kjent litt på", hva som kreves for å kunne spille på det øverste nivået i Norge. Da kan man ha med seg det i det videre treningsarbeidet, i egen klubb. Vi har en arena hvor de som har lyst, kan få vist seg fram for Strømsgodset, og har man holdninger og ferdigheter,  så får man hospitere og trene med ett av deres lag som deltar i den nasjonale serien. 

Eliteserie-uken vil bestå av gode treningsøkter, servering av mat og undervisning knyttet til trening og kosthold. I tillegg: Det er sosialt og mange får nye venner og bekjente. 

Vi ser fram til å møtes på Frisk Arena i uke 32. Tilbudet er åpen for alle som ønsker å prøve seg i årskullene 2012 og fram til 2008. Tilbudet er for både gutter og jenter. 

Spørsmål kan rettes til: fredrik@friskfotball.com

Påmelding er her, kun 80 plasser tilgjengelig: 

https://club.spond.com/landing/courses/friskasker/0CA075EE93724BB3AEE92785519A626C/main_products


NB: Påmeldingen er også åpen for spillere utenfor Frisk Fotball




Frisk Fotball- ambassadøren

Postet av Frisk Fotball den 7. Jun 2024



Navn: Leoul Ayele

Aktuell: Kokk og servitør for Akademi+

Bakgrunn: Spiller for vårt A-lag

Gjør til daglig: Går første klasse på Nesbru

Favorittlag: Frisk Fotball og Liverpool (en som har skjønt det)

Favorittspiller: Mane

 

Leoul, du er jo vår kokk. Hvordan er det å være kokk på akademi+?

Det er hektisk, det er hyggelig. Møter kjente barn og kolleger hver fredag. Og en veldig fin jobb å ha ved siden av skolen. 

Du spiler jo også i klubben. Har du alltid spilt i Frisk Fotball, og vil du anbefale klubben til andre? 

Jeg har spilt her siden jeg var 6 år. Trives fortsatt veldig godt. Anbefaler klubben til både barn og voksne. Her har vi et kjempegodt samhold, mellom spillere og trenere. Og jeg er imponert over nivået på trenerne, de har god kunnskap og vi blir tatt godt vare på. 

Du er jo på Akademi+, hver fredag. Det var jo ikke et tilbud du hadde da du begynte i klubben. Hva synes du om tilbudet?

Et bra tilbud. I tillegg til lagtreningene. Ett ekstra tilbud til de som ønsker å utvikle seg litt mer, og satse på fotballen. Det er viktig at vi har et sånt tilbud i klubben. Da har vi spillerne lengre i klubben. 

Synes du det er greit at man ønsker å trene ekstra og bli god når man er 13 år? 

Selvfølgelig. Det er jo ikke noe negativt når man er ungdom at man vil trene mye. Det er jo mange andre ting man kunne gjort, som er mye verre. Det er ikke noe negativt ved å trene mye når man er ung. 

Du lager jo mat, som er et ekstratilbud vi gir til de som er på Akademi+. Hvordan opplever du at barna/ungdommen verdsetter det?

Barna og ungdommene verdsetter det veldig høyt. Det første de gjør, når de kommer inn hit etter skolen, er å spørre om hva vi har i dag. Og godt kosthold er jo viktig når man trener så mye som denne gjengen gjør.

Hva vil du si til barn og ungdom som vurderer om de skal begynne på Akademi+? 

Jeg anbefaler det. Du får spilt fotball etter skolen. Det er et veldig bra tilbud. Du får brukt tid med vennene dine på en bra måte. Men, man bør ikke starte her om man ikke er her for å trene godt og spille fotball. Det er ikke et sted om man bare skal «henge», om man skal si det sånn. Det er tøffere treninger. Mer krav til deg. Det må du tåle. 

Tusen takk for jobben du gjør for klubben, Leoul. Det er lett å se hvorfor spillerne våre blir glade når de ser deg på kjøkkenet. Du er en fantastisk fin ambassadør for klubben. 

Takk sjæl.

 

Som klubb har vi i vår 4-årige sportsplan hatt som mål at vi skal bidra til å utvikle gode ambassadører for klubben. Leoul er virkelig en slik. Med sin imøtekommenhet og interesse, så gir han barna og ungdommen den tryggheten de skal ha når de kommer ned på klubbhuset etter en lang skoledag. 

Har man lyst til å møte Leol, så er det bare å melde seg på Akademi+:

https://club.spond.com/landing/courses/friskasker/5E8C2B7836F346C0BE00B7C85A055EEE

Husk, Akademi+ er for de som er Ekstra glad i fotball, som vi sier. Det vil si at kravene til innsats og fokus er høyere her enn i det ordinære Akademi-tilbudet.  

Har man utfordringer med å betale, så ta kontakt med klubben, så finner vi en løsning. 




Sjekk ut vårens aktiviteter for barn født 2018 og 2019!

Postet av Frisk Fotball den 11. Apr 2024

Gratis Preakademi for jenter og gutter født 2018-2019

Frisk Fotball ønsker å invitere alle barn født i 2018 til preakademitreninger på Frisk Arena! Vi viderefører akademitilbudet vårt til høsten og tilbyr akademitrening for barn som skal begynne i 1. klasse én dag i uka.

Formålet med dette er å gi barn og foreldre en innføring i hva vi gjør på akademiet, og skape en god ramme rundt barnefotballen. Her vil lek og gleden med aktivitet og fotball stå i fokus, og treningene vektlegger utvikling av motoriske ferdigheter og samhandling med andre barn. Foreldre/foresatte er også hjertelig velkommen til å komme og overvære treningene

Opplegg: 

Barna kommer til Frisk Arena kl. 16:30 hvor de skifter og får enkel matservering. Deretter vil vi gå ut på banen og ha en økt på ca. 1 time ledet av ansatte i klubben og ungdomstrenere.

Når: 

Tirsdager 16:30-18:00 på Frisk Arena. Første trening er tirsdag 23.april, siste trening før sommerferien er 18.juni. Etter sommerferien kan barna delta på ordinært akademi.

Kostnad:

Det er gratis å delta frem til sommeren. Eneste kravet er at barna er medlem av klubben, evt meldes inn i klubben. Medlemskap koster 300kr/år

Påmelding gjøres via Spond på følgende link.

Spond: https://group.spond.com/MGUJY 


 

  

Gratis Frisk Fotballskole for jenter og gutter født 2018- 2019

 

Gratis fotballskole for nye og eksisterende medlemmer i Frisk Fotball.

Frisk Fotball starter opp gratis fotballskole for alle medlemmer  født 2018 og 2019, lørdag 13.april klokken 09.00-10.00. Klubben stiller med trenere, utstyr og godt humør. Tilbudet vil vare ut september.

Man trenger ikke å ha prøvd fotball, spilt fotball eller å ha tenkt man skal spille fotball for å delta her. Vi vektlegger fysisk aktivitet, det å ha det gøy med venner og trives, først og fremst.

Er du interessert? Da er det bare å møte opp. Ta gjerne med venner, foreldre, søsken og besteforeldre. Kaffe og vaffel er å få kjøpt i kiosken i klubbhuset, hvor man har mulighet til å sitte innendørs og følge med barna trene og ha det gøy, om man ønsker det.

Påmelding gjøres via Spond på følgende link:

https://group.spond.com/GNGCA


 


Aktivitet for barnehager på Frisk Arena

Frisk Fotball har sendt ut invitasjon til alle barnehager i området hvor vi inviterer til en spennende og morsom dag på Frisk Arena. 

Her ønsker vi at barna skal få en mulighet til å oppleve gleden ved å spille fotball, og lære mer om viktigheten av fysisk aktivitet og samarbeid.

Vi vil arrangere ulike aktiviteter og leker som passer for barn i alderen 4-6 år, og vi vil sørge for at alle barna får en trygg og hyggelig opplevelse. Det vil være en flott mulighet for barna å lære grunnleggende fotballferdigheter, samt å møte andre barn og ha det gøy sammen.

Har dere ikke fått denne informasjonen, men ønsker å delta er det bare å ta kontakt på mail: cecilie.nordby@friskfotball.com